close iframe icon
approved icon Pjerry avatar
Pjerry
Banner

Wall painting of the murdered student Sanda Dia (KU Leuven, Louvain, Belgium)

DO READ THE TOTAL STORY !!!!!

© foto (photo): Pjerry (Pierre Timmermans) 2023
© muurschildering (wall painting): Case Maclaim 2022
...
Read more

DO READ THE TOTAL STORY !!!!!

© foto (photo): Pjerry (Pierre Timmermans) 2023
© muurschildering (wall painting): Case Maclaim 2022
Een muurschildering aan op de Aula Pieter De Somer om de dood van Sanda Dia te gedenken

I). NEDERLANDS (source: nl.wikipedia.org wiki Dood_van_Sanda_Dia)
II). FRANÇAIS (source: fr.wikipedia.org wiki Mort_de_Sanda_Dia
III) ENGLISH (source: en.wikipedia.org wiki Reuzegom#Death_of_Sanda_Dia

I) NEDERLANDS

Dood van Sanda Dia

In 2018 kwam de 20-jarige student Sanda Dia om het leven als gevolg van fysieke mishandeling tijdens een dertig uur durende studentendoop van de Leuvense studentenclub Reuzegom. Achtttien leden van de studentenclub werden hiervoor door de rechtbank veroordeeld tot werkstraffen variërend van tweehonderd tot driehonderd uur en geldboetes tot vierhonderd euro. De zaak en de door de rechtbank opgelegde straffen leidden in België tot brede maatschappelijke verontwaardiging.

Voorgeschiedenis
Sanda Dia, kind van een Senegalese vader en Belgische moeder, was derdejaars student aan de KU Leuven, toen hij zich wilde aansluiten bij studentenclub Reuzegom. De club stond erom bekend voornamelijk te bestaan uit blanke jongens uit de Antwerpse elite, waarvan de oud-leden belangrijke posities in de maatschappij bekleedden. Door zich bij de club aan te sluiten, hoopte hij een netwerk te treffen dat hem zou helpen in zijn carrière.
De jaarlijkse werving van aspirant-leden begon op 24 september 2018. Een tiental potentiële nieuwelingen ("schachten") werd onderworpen aan onder meer het drinken van een grote hoeveelheid alcohol en een kruisverhoor. Drie van hen haakten na die avond af, een van hen hield een oogbeschadiging en een gebroken neus aan de avond over.

Het fatale weekend

De doop
Voorafgaand aan het lidmaatschap moest Dia, samen met twee andere nieuwelingen, een doopritueel ondergaan. Het zou plaatsvinden op 4 en 5 december 2018, waarbij de ontberingen op 5 december plaatsvonden op een groepsverblijf in Vorselaar, waar een groot deel van de clubleden bij aanwezig was.
De nieuwelingen kregen als opdracht een kuil te graven, waar ze in moesten staan. In de kuil, gevuld met ijskoud water, werd het drietal doorlopend nat gehouden, onder andere door over hen heen te plassen. Ten opzichte van de beide andere schachten zou Dia gedurende de hele doop steviger aangepakt zijn.
Een van de opdrachten betrof het doorslikken van een levende goudvis, waarna deze - onder invloed van het drinken van zeer veel visolie - vissaus - weer uitgebraakt moest worden. Bij Dia lukte het braken niet, waardoor hij de opdracht met een tweede goudvis opnieuw moest proberen. Daarnaast moesten de schachten onder meer een levend vermalen muis opeten, en werd hen het drinken van water door alle aanwezige clubleden geweigerd.
Dia raakte uiteindelijk bewusteloos, maar werd aanvankelijk niet geholpen. Hij werd volgens het arrest om 20.17 uur uit de put gehaald. De gemiddelde temperatuur op 5 december 2018 bedroeg 5,8°C (weerstation Kempen). Om 20.57 uur werden de hulpdiensten (112) gebeld. Onder druk van een student medicijnen werd hij na enkele uren alsnog naar het ziekenhuis gebracht.

Overlijden
Dia werd op 5 december 2018 om 21.15 uur in het AZ Sint-Jozef te Malle opgenomen. Bij aankomst bedroeg zijn lichaamstemperatuur 27,2 °C, bloedde hij uit neus en mond, en had hij een extreem hoog zoutgehalte in zijn bloed. Om 22:09 uur werd hij binnengebracht in het UZA. Twee dagen later overleed Dia aan meervoudig orgaanfalen.
De twee andere schachten die ook de doop ondergingen, konden na een behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.
Tijdens Dia's verblijf in het ziekenhuis ruimden de leden van Reuzegom in enkele uren onder meer het domein in Vorselaar op, waar de mishandeling had plaatsgevonden. Bij aankomst van de hoofdinspecteur van de politie om vier uur 's ochtends bleken het domein en de blokhut volledig schoongemaakt. De put met ijswater waarin Dia had gelegen voor hij bezweek was dichtgemaakt. De leden zouden ook gepoogd hebben hun digitale sporen te wissen, maar konden niet verhinderen dat een aantal foto's en video's rondom Dia's ontgroening werden teruggevonden. Het ging onder andere om beelden van Dia die roerloos op de grond ligt, een Reuzegom-lid dat zich ontlast op iemand in de put met ijswater, en de clubleden die - bij een eerder evenement - een allochtone dakloze toezingen met 'Handjes kappen, de Congo is van ons' (een toejuiching van de gruweldaden in Congo-Vrijstaat).

Ontbinding Reuzegom
De studentenclub werd als gevolg van het overlijden van Dia en de negatieve aandacht daarvoor op 11 december 2018 ontbonden.

Onthullingen identiteit van de daders
Hoewel de namen van verschillende Reuzegomleden na de fatale nacht in 2018 hier en daar circuleerden op het internet, werden ze door de reguliere media lange tijd niet gepubliceerd. Op 6 augustus 2020 werden op een internetforum de persoonlijke gegevens van achttien ex-Reuzegommers bekendgemaakt, een geval van doxing. Op het forum bevonden zich onder meer hun volledige naam, schachtennaam, telefoonnummer, e-mailadres en de namen van hun ouders. De namen werden ook gepubliceerd in een artikel in dagblad De Morgen. De online versie daarvan werd korte tijd later offline gehaald. Ook 't Scheldt publiceerde op 17 maart 2023 online een artikel waarin de namen van de Reuzegommers te lezen waren. Op eenzijdig verzoek van L.L., alias Strontvlieg, besliste de rechtbank van Antwerpen dat het artikel offline gehaald moest worden, anders zou de redactie een dwangsom van 10.000 euro per dag moeten betalen.
Op 31 mei 2023, enkele dagen nadat de gerechtelijke straffen voor de hoofdpersonen van de fatale ontgroening werden vastgesteld, onthulde de Belgische youtuber Acid op zijn kanaal persoonlijke details van vier van de veroordeelden. YouTube haalde de video enkele uren later offline en schorste Acid voor een week. VRT NWS liet een dag later weten dat zij de namen van de betrokken daders bewust niet publiceerden: “(..) het Hof heeft geoordeeld dat de Reuzegommers de dood niet wilden, dat ze dit niet opzettelijk deden, en dat er sprake is van schuldinzicht. En in die omstandigheden vinden wij het als VRT NWS niet nodig om hun identiteit kenbaar te maken.”
In het Grafittistraatje van Gent werd begin juni 2023 meerdere keren opnieuw de lijst van achttien namen op de muren geschilderd, en evenzo snel weer overgeschilderd.

Tuchtsancties
Kort na de fatale doop was de KU Leuven aanvankelijk van plan om de bij de doop aanwezige leden te schorsen. De schorsing werd in 2019 evenwel vervangen door een werkstraf (taakstraf) van dertig uur, een groepsgesprek en het schrijven van een paper rond doopcultuur, opgelegd door gewezen vicerector Chantal Van Audenhove. De rector van de KU Leuven, prof. Luc Sels, reageerde op kritiek dat de straffen te laks zouden zijn met de woorden: "Dit is geen laksheid". Hij wees er ook op dat op het moment van de straf nog niet alle feiten bekend waren.
Na kennisname van nieuwe elementen dankzij inzage van het strafdossier legden de tuchtcommissies van de KU Leuven eind 2020 nieuwe, zwaardere straffen op aan de zeven betrokken studenten die er nog waren ingeschreven. De toenmalige bestuursleden van Reuzegom waren ondertussen afgestudeerd. Volgens de advocaten van de zeven Reuzegommers ging het over schorsingen van een tot meerdere jaren, waartegen ze beroep instelden. In beroep besloot het Gemeenschappelijk Bureau tot wegsturingen van meerdere jaren tot definitief.
Ook de universiteiten van Antwerpen (UA) en Brussel (VUB) voerden een interne tuchtprocedure tegen studenten die bij de doop aanwezig waren. De Reuzegomstudent van de VUB kreeg begin 2021, in afwachting van een disciplinaire eindbeslissing, verbod om de VUB-campus te betreden. Hij kon wel nog verder studeren.

Strafrechtelijke veroordeling
Het strafrechtelijk onderzoek werd afgerond in juli 2020. Het Openbaar Ministerie van Limburg (Belgische provincie) kondigde aan dat het op 4 september 2020 voor de raadkamer de doorverwijzing van achttien bestuursleden van de club, die samen leiding gaven aan de mishandeling, naar de strafrechter zou eisen. Ze zouden moeten terechtstaan voor opzettelijke toediening van schadelijke stoffen, onopzettelijke doding, onterende behandeling en schuldig verzuim. Omdat onder de betrokkenen de zoon van een Antwerpse rechter was, kon de zaak niet in Antwerpen behandeld worden. De strafzaak behandelen in buurprovincie Limburg zou dan belangenverstrengeling vermijden.
Op 4 september 2020 werd de beslissing of de betrokkenen voor de rechter moeten verschijnen voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Op 2 oktober 2020 kondigde het parket van Limburg aan dat bijkomend onderzoek zou worden uitgevoerd worden met betrekking tot de dood van Dia.
Op 5 augustus 2021 besliste de raadkamer van Hasselt om achttien leden door te verwijzen naar de rechtbank voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling en schuldig verzuim.
Op 12 oktober 2021 vond de eerste inhoudelijke zitting plaats in de rechtbank van Hasselt. Vier van de achttien Reizegommers waren aanwezig. Er hing hen een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar boven het hoofd. Het proces werd echter stilgelegd en uitgesteld; er werd door de familie en openbaar ministerie beroep aangetekend.
Van 13 tot 20 maart 2023 vond het uiteindelijke proces plaats voor het Hof van Beroep in Antwerpen. De twee andere schachten, de Universiteit Antwerpen en dierenrechtenorganisatie Gaia stelden zich ook partij in het proces. Door het Openbaar Ministerie werd tegen A.G. (de "schachtentemmer") vijftig maanden cel geëist, tegen J.J. (de praeses) veertig maanden, en tegen de overige verdachten achttien, 24 en dertig maanden cel. Daarnaast werden geldboetes van 4000 tot 8000 euro geëist, evenals ontzetting uit de rechten. Voor elf van de achttien beklaagden werd door hun advocaten vrijspraak gevraagd. De andere zeven bekenden gedeeltelijk schuld.
In het vonnis van 26 mei 2023 werden de achttien Reuzegommers veroordeeld tot werkstraffen variërend van 200 tot 300 uur en boetes tot 400 euro. Zij werden vrijgesproken van schuldig verzuim en het toedienen van schadelijke stoffen. Voor het uitvoeren van onterende behandeling, onopzettelijke doding en inbreuken op de dierenwelzijnswet werden zij schuldig bevonden. Het vonnis houdt mee in dat deze straffen niet op het uittreksel van het strafregister komen, een document dat door sommige werkgevers wordt gevraagd.

Reacties nabestaanden
Ousmane Dia, de vader van Sanda, die vooraf had aangegeven niet uit te zijn op gevangenisstraffen, was van oordeel dat er door het arrest van het hof van beroep geen recht was geschied. Hij betreurde vooral dat het proces niet duidelijk had gemaakt wat er in de laatste uren van de ontgroening met zijn zoon was gebeurd. Hij verweet de veroordeelden het wissen van de sporen en "als een graf" te zwijgen. Verder uitte hij zijn ongenoegen over de volgens hem lakse houding van de KU Leuven, die dit naar zijn zeggen had toegelaten, en het gerecht, dat geen reconstructie of confrontatie organiseerde. Ousmane sprak van klassenjustitie.
Ook Seydou De Vel noemde het heel pijnlijk nog steeds niet precies te weten wat er tijdens de ontgroening met zijn broer Sanda was gebeurd. Ook bekritiseerde hij dat tijdens het proces niet duidelijk was geworden wie de uiteindelijk dodelijke dosis visolie had toegediend en wie tegen de tussenkomende dokter had gezegd dat de ontgroening zo goed als gedaan was, terwijl dat niet zo was.

Media en publieke opinie
In juli 2020 werd een reconstructie van de studentendoop in 2018 gepubliceerd, die verontwaardiging losmaakte in de Belgische media.
The New York Times situeert de Reuzegomaffaire in het kader van grotere problemen in België met racisme en extreemrechts.
Op 27 mei 2023 vonden er "stille" betogingen plaats op de Antwerpse Groenplaats en het Leuvense Ladeuzeplein. De aanwezigen protesteerden daarmee tegen de in hun ogen te milde gerechtelijke vonnissen van een dag eerder. Er werd veelvuldig verwezen naar klassenjustitie. Op 4 juni 2023 volgden betogingen in Gent, Brussel en Brugge.

Nagedachtenis
In 2022 bracht de straatkunstenaar Case Maclaim een muurschildering aan op de Aula Pieter De Somer om de dood van Sanda Dia te gedenken.
Op de wei van Rock Werchter staat sinds 2014 het kunstproject North West Walls, een containerconstructie waarbij graffitikunstenaars worden uitgenodigd een mural op de containerwanden te plaatsen. In mei 2022 maakte Matthias Schoenaerts er een graffitikunstwerk gebaseerd op een foto van Sanda Dia. Hij noemde het kunstwerk ZWART OP WIT. #justiceforsanda.


II) FRANÇAIS

Mort de Sanda Dia

Sanda Dia est un étudiant de 20 ans qui est mort en 2018. Il est mort à la suite des violences physiques qu'il a subies lors d'un baptême étudiant de trente heures au club étudiant de Louvain Reuzegom. L'affaire et les condamnations qui en ont résulté pour les auteurs, trop basses selon les critiques, ont provoqué une indignation sociale généralisée en Belgique.

Déroulé des faits
Pour devenir membre du club Reuzegom, Sanda Dia devait, avec d'autres candidats, participer à un bizutage. Celui-ci devait avoir lieu le 4 et 5 décembre 2018. Le 5 décembre il est admis à l'hôpital de Malle à 21h15. À son arrivée, sa température corporelle est de 27,2 °C. Il saigne du nez et de la bouche et son taux de salinité sanguine est extrêmement élevé en raison de la consommation forcée de sauce de poisson et du refus de ses camarades de le laisser boire de l'eau ou des boissons gazeuses. Le 7 décembre, Dia décède des suites d'une défaillance de plusieurs organes. Deux autres étudiants, qui ont également subi le processus de bizutage, ont été admis à l'hôpital souffrant d'hypothermie.

Poursuites
Suite à la mort de Sanda Dia, la police et la justice ouvrent le dossier et les 18 membres de la confrérie Reuzegom font l'objet d'une enquête. Les deux étudiants également hospitalisés se constituent partie civile.
Après enquête, certains étudiants impliqués sont suspendus par la KULeuven à la fin de l'année 2020. Cependant, les dirigeants de Reuzegom ont entre temps déjà obtenu leur diplôme.
Le 5 août 2021, les chambres de Hasselt ont décidé de renvoyer 18 membres devant le tribunal pour homicide involontaire, administration délibérée de substances nocives ayant entraîné la mort, traitement dégradant et manquement coupable. En mai 2023, la cour d'appel d'Anvers a condamné les étudiants à des travaux d'intérêt général et à une amende pour traitement dégradant et homicide involontaire. Pour les autres chefs d'accusation, ils ont été déclarés non coupables.

Polémiques
Le nom des membres impliqués dans sont décès ont été gardés confidentiels, et plusieurs fois publiés puis retirés des médias. Ils ont entre autres été dévoilés dans une vidéo Youtube11, et inscrits en graffiti à Gand.
Par ailleurs, les décisions et mesures prises par l'université KULeuven ont été critiquées, jugés souvent trop faibles.
En Belgique, dans les jours qui ont suivi le verdict du tribunal, le niveau limité des peines, considéré par beaucoup comme trop faible, a suscité une vive controverse. Plusieurs manifestations se sont tenues, dénonçant une justice de classe qui protège l'élite blanche.


III) ENGLISH



Reuzegom (established 1946) was a Flemish fraternity at KU Leuven, part of the Antwerp Guild of student societies (Antwerpse Gilde). It is known for a 2013 case of animal abuse and a 2018 case of psychological and physical abuse of three recruits that resulted in the death of one and the dissolution of the fraternity.

History
The fraternity was founded on 21 February 1946, by Frans De Meester, Remi Verselder and Hugo Schiltz. The original name of the society was OXACO-Leuven, an abbreviation for "Leuven chapter of Xaverius College Alumni". It grouped students at the Catholic University of Leuven who were alumni of Xaverius College, a secondary school in Borgerhout, Antwerp. In 1957, the name of the society was changed to "Reuzegom", a reference to the reuzekes (little giants) in Borgerhout folklore.
In the seventies, the fraternity grew to be one of the leading fraternities among a dozen societies in the Antwerpse Gilde (the organisation of Antwerp fraternities and sororities in Leuven). At the time of its dissolution in 2018, the club had approximately thirty active members. All members were students of law, engineering, and business engineering at the KU Leuven. The fraternity was considered elitist, and protected its exclusivity through a tradition of extreme hazing. The fraternity had no black members until 2015. The second person of color to apply died during his initiation in 2018 as a result of abuse by seventeen other Reuzegom members.
The Reuzegom emblem consisted of the Flemish Lion and the green and white house colors.

Cruelty complaint
In 2013, animal rights group GAIA lodged a complaint against the club, after a video was leaked in which the fraternity had filmed themselves abusing and killing a piglet as part of the Reuzegom hazing ceremony. No one was charged.

Hazing charter
Later in 2013, after the animal cruelty incident, KU Leuven drew up a "hazing charter" to be signed by student societies, fraternities and sororities, in an attempt to make hazing practices safer. Signing the charter would have been a pledge to notify the city of the place and time of the hazing ceremony, and to abstain from violence, racism, extortion, bullying, sexual assault, discrimination, and the use of vertebrates. Reuzegom, as well as the other fraternities and sororities of the Antwerp Guild, refused. In April 2019, the 28 other fraternities in Leuven signed the charter.

Death of Sanda Dia
In 2018, the twenty-year-old student Sanda Dia died as a result of the physical abuse he underwent during the two-day-long Reuzegom hazing ritual in Leuven and at a cabin in the woods in Vorselaar. He was admitted to Malle Hospital on 5 December at 9.15 p.m. At arrival, his body temperature was recorded as 27.2 °C (81 °F). He was presented bleeding from nose and mouth, and he was found to have extreme levels of blood salinity resulting from forced consumption of fish sauce and his peers' refusal to let him drink water or soda. A few hours after his arrival in the hospital, Dia died from multiple organ failure. Two other students, who also went through the hazing process were admitted to hospital suffering from hypothermia and the two are civil participants in the on-going criminal case against students of the Reuzegom fraternity who were involved in the hazing.
While Dia was being treated in the hospital, the Reuzegom members, within a few hours, attempted to cover up what had happened by clearing the hut and the surrounding domain in Vorselaar of evidence of the abuse. When a police commissioner arrived at the scene at 4 a.m., he noted that it was "completely clean": not a garbage bag had been left behind. The pit in the ground in which Dia was later proven to have lain unconscious in icy water for hours had been filled in. The members of the club had also attempted to erase their digital traces, but some videos and photos were recovered. They showed Dia unconscious on the ground, a Reuzegom member defecating on someone (Dia or another initiate) in the pit, and the group chanting "Chop off those little hands, the Congo is ours" (a slur celebrating the colonial atrocities committed in the Congo Free State which included mass mutilation of Africans) to a homeless person of color on the street.
Police recovered deleted WhatsApp messages revealing that Reuzegom members, whose parents were "judges, business leaders and politicians", had scrambled to "cover their tracks" in the wake of the death. No member of the club, past or present, has issued a statement of apology to the family of the victim, either collectively or individually.

Dissolution
Following Dia's death, Reuzegom was dissolved. As of July 2020, the identity of all Reuzegom members present and past had been, and remained, successfully removed from the internet and media, even though the names of the members, alumni and presidium (the governing members) were public knowledge, and even though Reuzegom alumni were known (already before Dia's death) to hold positions of power and responsibility.
Although initially it was said the students present at the 2018 hazing ceremony would be suspended from the university, this did not happen. Instead, the suspension was replaced with a disciplinary sanction of thirty hours of community service: the possibilities included writing an essay on the history of hazing traditions, providing free tutoring, and attending a holiday program.

Judicial investigation and trial
The criminal investigation of Sanda Dia's death concluded in July 2020, with a recommendation that Reuzegom members be charged with negligent homicide, humiliation, and premeditated administration of dangerous substances. The judges have evidence of calculated cause and many factors of segregated and more inhumane treatment towards Sanda Dia. The judges have evidence of apartheid as a crime against humanity with this death. Because one Reuzegom member involved in Dia's death is the son of a judge in Antwerp, the case could not be filed in Antwerp: to avoid conflicts of interest, the case has been moved to the neighboring province of Limburg. The start of the trial itself, planned for early September, was delayed by a petition for further investigations by five of the accused. Trial lawyer Sven Mary, acting for Sanda Dia's father, stated that it would be better to allow this than to give grounds for a later appeal, but was critical of the last-minute timing.
In May 2023, the members were found guilty of involuntary manslaughter, degrading treatment, and cruelty to animals. They were acquitted of failing to help Dia and of administering a harmful substance causing death or illness, with the court finding that there was no warning on the fish oil bottle, and that even doctors may be unaware of the levels of toxic salt consumption.
They were sentenced to between 200 and 300 hours of community service and a fine of between 25 and 50 € each.

Public opinion
After the conclusion of the judicial investigation in July 2020, a reconstruction of the 2018 Reuzegom initiation rite was published, leading to public outcry. The hashtag #JusticeForSanda circulated on social media, encapsulating the concern that if the eighteen Reuzegom members implicated in the events of 2018 were not charged with felonies, they could continue their studies and, like their predecessors, come to occupy positions of power in society and in the legal system.
On 4 September 2020, the day the trial was to have opened, a student protest calling for "Justice for Sanda" was held in Leuven, followed the next day by a silent vigil to commemorate Dia.
Read less

Views

558

Likes

Awards

Peer Award
Cameraupoint NaturesBounty Paul_Joslin morriskleyman ZeLuiz lekahuie cheriejordan +11
Top Choice
mariadelcarmenllavayol mickeygbself pierretimmermanspjerry myriver janland SlowTurtle douglasunger +9
Superb Composition
Confalonieri KristinaOers JePePhoto edandaniphone
Outstanding Creativity
GayleLucci imagesbyPattiC Hood
Absolute Masterpiece
ronjudyluv2travel

Top Ranks

Monthly Pro Photo Contest Volume47Top 10 rank

Categories


1 Comment |
KristinaOers PRO+
 
KristinaOers July 09, 2023
Great picture Pierre, and awful story about how racism, right wing actions and riches can take a prominent place in our society. Pathetic that a "justice" system cannot get to grips with objective data and consistent measures and keeps tailoring consequences to whatever social position the culprits are in and not their actions. Civilisation has no meaning.
Pjerry
Pjerry July 09, 2023
Thank you very much Kristina. Every time I see this wall painint/photo I get angry!!!
See all
It’s your time to shine! ☀️

Share photos. Enter contests to win great prizes.
Earn coins, get amazing rewards. Join for free.

Already a member? Log In

By continuing, you agree to our Terms of Service, and acknowledge you've read our Privacy Policy Notice.