close iframe icon
Banner

Ortamahalle, Trabzon

Karadeniz’de dağlar denize paralel uzanır. Deniz kenarından dağlara uzanan yolları vardır Trabzon’un. O yollardan birinden, Akçaabat’tan tırmandı...
Read more

Karadeniz’de dağlar denize paralel uzanır. Deniz kenarından dağlara uzanan yolları vardır Trabzon’un. O yollardan birinden, Akçaabat’tan tırmandığınızda Karadeniz’e bakan bir yamaç üzerinde sizi tarihe tanıklık eden muhteşem konakları ile Orta Mahalle karşılar. Arnavut kaldırımı taş döşeli yollar, yüzyıllar boyu inen çıkanların ayak izlerini barındırır. Sizi hoş kokularını burnunuza çalan güller, karanfiller, ortancalar, meyve ağaçları ve Akçaabat’ın orta yerine kurulup oturan, sevecen gözlerle bakınan Orta Mahalleliler karşılamıştır.
Evleri ise bildiktir. Yüz yıl önce yapılmıştır. Şanslıdır evler. Sahipleri ise şanssız! Neden mi? Akçaabat’ın diğer mahallelerinde olduğu gibi Orta Mahalle’de yaşayanlar, işgal dönemi gelmiş, Müslüman oldukları için göç etmek zorunda kalmıştır!

O gelinen zamanda, Müslüman evlerinin bir kısmı yıkılmış, virane olmuştur! Bombardıman sırasında gayri Müslim oldukları için göç etme gereği duymayanlar, Akçaabat’ın orta mahallesindeki evlerinin pencerelerine astıkları bayraklar sayesinde top ateşinden, saldırı ve yağmadan korunacaklardır. Gün gelecek Gayri Müslimler koruyup korundukları evlerini terk etmek zorunda kalacaklardır! Savaş bitmiş, istilâcılar çekilmiş, Müslüman muhacirler dönmüş, imzalanan mübadele anlaşması bu defa Akçaabat’ın gayri Müslim halkını göç ettirmiştir! Yıllara meydan okuyarak tarihi evleri, sokakları, camisi, kilisesi, okulu, çeşmeleri ve rengarenk çiçeklerle bezeli bahçeleri ile ayakta kalan Orta Mahalle için Belediye meclisi karar almış ve Akçaabat, Tarihi Kentler Birliği üyesi olmuştur.

Kaynak: https:--www.homeoftrabzon.com-
Read less

Views

26

Likes

Categories


See all
It’s your time to shine! ☀️

Share photos. Enter contests to win great prizes.
Earn coins, get amazing rewards. Join for free.

Already a member? Log In

By continuing, you agree to our Terms of Service, and acknowledge you've read our Privacy Policy Notice.